Dagbesteding

Over aandacht en kwaliteit.

Wat is dagbesteding?

Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving. Ook mensen met een beperking. Dagbesteding biedt een manier, om op eigen vermogen, actief te blijven. Zo krijgt iedereen de kans om te leren, sociale contacten op te doen en zinvol werk te vinden.

Er zijn 3 soorten dagbesteding:
1. Ontwikkelingsgerichte dagbesteding is gericht op ontwikkeling van werknemers vaardigheden, middels workshop beter leren lezen, veiligheid, presenteren en motiveren of een werkervaringsplek. Ook omscholing in samenwerking met de gemeente en het UWV behoort tot de mogelijkheden.
2. Arbeidsmatige dagbesteding is gericht op werk , zoals het werken bij ons in één van de winkels of in de magazijnen en in de logistiek. Er zijn veel manieren of op een zinvolle manier en op je eigen niveau te werken. Wij stellen hierin de capaciteiten en mogelijkheden van de cliënt centraal.
3. Recreatieve dagbesteding is gericht op participatie, beleving, klussen, samen koken en mensen ontmoeten.

Krijg ik betaald bij dagbesteding?
In sommige gevallen ontvang je – afhankelijk van de prestatie – een kleine onkosten vergoeding, maar geen salaris. De kleine onkostenvergoeding krijg je als je werkt voor anderen onder begeleiding.

Kan ik ook meedoen met dagbesteding?
Sommige soorten dagbesteding zijn voor iedereen vrij om aan mee te doen. Denk hierbij aan activiteiten in de buurt, of vrijwilligerswerk. Vraag hiervoor eens na bij een buurt- of wijkcentrum.
Bij dagbesteding onder toezicht of begeleiding heb je een indicatie nodig. Deze kun je opvragen bij het WMO-loket van de Gemeente. Wanneer je dit aanvraagt zal de Gemeente de UWV vragen naar je situatie. Afhankelijk van de Gemeente waar je woont zul je daarna even moeten wachten op de beslissing of je deze indicatie krijgt toegewezen.

Hoe vind ik plekken die dagbesteding aanbieden?
Als je een indicatie hebt ontvangen kun je online zoeken naar plekken die dagbesteding bieden. Voordat je besluit of je ergens wilt gaan werken kun je altijd eerst een afspraak maken. Dit geeft je de kans kennis te maken en eens rond te kijken of het je leuk lijkt.
Als je het toch nog moeilijk vind iets te vinden, vraag dan aan de Gemeente of ze je willen helpen. Zij kunnen samen met je kijken welke werkzaamheden of activiteiten het beste bij je passen. Ook kunnen zij helpen als je iets hebt gevonden, maar je niet goed weet hoe je de aanvraag moet doen.

Ik heb langdurige zorg nodig, hoe vind ik dagbesteding?
Als je in aanmerking komt voor langdurige zorg zijn er speciale hulpmiddelen. Zo kan de Gemeente adviseren om een aanvraag te doen voor een Indicatie uit de Weg Langdurige Zorg (WLZ). Dit gebeurt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Met deze WLZ-indicatie kun je bij de meeste vormen van dagbesteding Zorg In Natura (ZIN) of een persoonsgebonden budget (PGB) inzetten.
Vraag hiervoor bij de Gemeente om hulp. Zij weten hoe dit werkt en welke plekken in de buurt geschikt zijn voor het soort dagbesteding dat hier bij past.

Dagbesteding aanvragen

    Deze site is door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.